2021-11-12 14:49:20• hírek • Szatmár.ro

Hivatalos: Tilos lett a mobiltelefon használata a megyei kórház intenzív osztályán

Adrian Marc kórházmenedzser is megerősítette: a Szatmár Megyei Kórház vezetősége úgy döntött, az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának ajánlásának eleget téve, elrendelik a mobiltelefonok, táblagépek, laptopok kitiltását az egészségügyi intézmény intenzív osztályáról.

Hogy erre miért van szükség, azt is elmondta a Szatmár.ro-nak a kórházmenedzser: tűzvédelmi okokból. Az elmúlt hónapokban Európa szerte mintegy 20 kórháztüzet regisztráltak, ebből többet Romániában. Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja megfogalmazott egy olyan ajánláscsomagot, amely betartása mellett tűzvédelmi szempontból biztonságosabbá válhatnak az egészségügyi intézmények.

Az intenzív osztályok túlterheltek, a jelenlegi oxigénfelhasználási körülmények pedig veszélyessé teszik a legtöbb elektromos készülék használatát és főként töltését.

„Beszéltem az intenzív osztály főorvosával, akivel arra jutottuk, az az opció, hogy vegyük el a páciensek telefonjait, hogy másutt töltsék, majd adjuk vissza a betegeknek, nem járható út, ugyanis erre nincs kapacitása az intézménynek jelen helyzetben. Egyébként azok a személyek, akik az intenzív osztályon fekszenek, többségükben nincsenek is olyan állapotban, hogy telefonozni képesek legyenek, viszont adott esetben előfordul, hogy vannak olyan félsúlyos állapotban lévő páciensek, akik akár használhatnák is a telefonjaikat, de az új szabályozások szerint telefont, ha használni nem is, de tölteni a jelenlegi oxigénfelhasználási körülmények között nagyon rizikós. Konzultáltunk ugyanakkor a nagybányai kollégákkal is, ugyanez a helyzet ott is, ezután ott sem fogják engedélyezni a telefonhasználatot az intenzíven” – magyarázta Adrian Marc kórházmenedzser.

Az intézményvezető továbbá arra is kitért, mi a teendő, ha a hozzátartozók érdeklődnének a betegek felől. Elmondta, úgy döntöttek az intenzív osztály főorvosával, hogy a betegek hozzátartozóinak lehetőséget adnak telefonon hívni az intenzív osztályt, ahol információt kaphatnak az adott beteg hogyléte felől, de különben minden beteg felvételekor a kórház a beteg adataival felveszi a kijelölt hozzátartozó telefonszámát is, így, ha rosszabbra fordulna egy-egy érintett páciens állapota, a kórház személyzete értesíteni fogja a megjelölt hozzátartozót.

„Akkor sem kell türelmetlenkedni, ha nem is veszik fel azonnal, próbálják még később is, mert a személyzet leterhelt, ezért legyenek türelemmel. Azok számára, akik többször megpróbáltak telefonon keresztül kapcsolatot teremteni az intenzív osztállyal, de nem jártak sikerrel, létrehoztuk a comunicarecovid@sjusm.ro e-mail címet, ahol szintén érdeklődhetnek. De kérem a hozzátartozókat, ezt a címet ne használják tudakozónak, jelezzék, hogy próbáltak telefonálni, adják meg adataikat, a hozzátartozó nevét, egy telefonszámot, és mi értesíteni fogjuk őket a beteg hogyléte felől” – tette hozzá.

A Szatmár Megyei Kórházban egyébként 16 ágy áll a páciensek rendelkezésére az intézmény intenzív osztályán, viszont hetek óta minden hely foglalt, ahogy egy-egy ágy felszabadul, kerül is be a következő súlyos állapotú beteg.  

Részlet a szóban forgó dokumentumból:

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: